Suyla Yıkanabilir Reçine 101: Almadan Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

Suyla Yıkanabilir Reçine 101: Almadan Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

3D baskının son on yılda sürekli olarak popülerlik kazanmasıyla birlikte, bazı insanlar artık hobileri için daha çevre dostu bir seçenek arıyorlar. FDM 3D baskı, reçine baskıdan daha çevre dostu kabul edilirken, bazı şirketler su ile yıkanabilir reçineleri daha çevre dostu olarak tanıtmıştır. Ancak gerçekten öyle mi?

İddiaların aksine, su ile yıkanabilir reçineler hala duyarlıdırlar. Sıvı formda, cilde maruz kaldığında hafif alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve kötü yönetildiğinde çevre için toksiktir.

Su ile Yıkanabilir Reçine Nedir?

 

Adından da anlaşılacağı gibi, su ile yıkanabilir reçine, su içinde çözünebilen bir tür 3D baskı reçinesidir. Geleneksel 3D baskı reçineleri izopropil alkol (IPA) veya Phrozen Wash gibi bir temizleme çözeltisi gerektirirken, su ile yıkanabilir reçine sadece musluk suyu kullanabilir.

Geleneksel reçinelerden daha çevre dostu olmasa da, birçok kişi için su ile yıkanabilir reçineler, post-işlem kurulumlarını basitleştirebilir ve diğer temizleme çözeltilerini satın almak zorunda olmadıkları için maliyet tasarrufu sağlayan bir seçenektir.

Ancak şimdi merak ediyor olabilirsiniz, geleneksel reçinelerden daha mı iyidir? Bu sorunun yanıtı büyük ölçüde sonuçlarınıza bağlıdır. Ne basıyorsunuz ve nasıl kullanmayı düşünüyorsunuz. Daha derin bir bakış atalım!

Su ile Yıkanabilir Reçinelerin Avantajları:

  • Kolay Temizleme: Su ile yıkanabilir reçinenin en önemli avantajlarından biri, tabii ki, daha kolay temizlenebilir olması ve sadece su kullanabilmenizdir.
  • Maliyet Tasarrufu: İzopropil alkol veya diğer temizleme çözeltilerinin maliyetini azaltın.
  • Daha Az Koku: Geleneksel reçinelere kıyasla, su ile yıkanabilir reçineler daha az kokuludur.

Su ile Yıkanabilir Reçinelerin Dezavantajları:

  • Su Çözünür: Temizlemesi kolay olduğu için bir artı olsa da, temizlerken yanlışlıkla basılı modelinizin detaylarını yıkamamaya dikkat etmeniz gerekiyor.
  • Daha Kırılgan: Görüşler değişse de, bazıları su ile yıkanabilir reçinelerle basılan modellerin, geleneksel reçinelerden biraz daha kırılgan olma eğiliminde olduğunu iddia ediyor. Bu yüzden ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, bununla gitmek isteyebileceğiniz bir şey olmayabilir.

 

 

Su ile Yıkanabilir Reçine ile Ne Basabilirsiniz?

 

 

Peki, su ile yıkanabilir reçine ile ne basabilirsiniz? Aslında, hemen hemen her şeyi basabilirsiniz.

Su ile yıkanabilir reçine, minyatür baskı, figürinler ve mock-up parçaları dahil olmak üzere çeşitli 3D baskı kullanımları için uygundur. Aqua 8K Reçineler gibi en yüksek çözünürlükleri sunmayabilir, ne de fonksiyonel reçinelerin benzersiz avantajlarını sunabilir, ancak kesinlikle çoğu 3D baskı ihtiyacınıza hizmet edebilecek çok yönlü bir tane.

Phrozen, su ile yıkanabilir reçine koleksiyonumuz için iki renk sunar: Model-Gri ve Rapid-Siyah. Her ikisi de basılı modellerinizdeki detayları sergileyecek güzel bir renkle formüle edilmiştir ve sadece su ile temizlemesi çok kolaydır. Su ile yıkanabilir reçinelerle ne basacağınıza dair ilham alabileceğiniz blogumuzda bulabilirsiniz.

Su ile Yıkanabilir Reçineyi Temizleme ve Son İşlem

 

Daha önce de belirtildiği gibi, temizlik su ile durulama kadar kolaydır. Bir çamaşır makinesi gibi Washing Station veya Ultrasonic Cleaner kullanmak, bir seferde bir dizi basılı modeli temizlemenize yardımcı olabilir, eğer her seferinde sadece birkaç tane basıyorsanız, elde (eldiven giyin!) suya batırma ve ara sıra fırça kullanma işe yarayabilir.

Reçine ile basılan modellerinizi nasıl temizleyeceğinize dair aşağıdaki videoya başvurabilirsiniz:


Son işlem, 3D baskının önemli bir adımıdır ve su ile yıkanabilir reçinelerle baskı yaparken de geçerlidir. Çatlakları önlemek için, modellerinizi bir Curing Station'a koymadan önce iyice kurutmayı unutmayın. Bir hava tabancası kullanabilir veya sadece bir kenara koyup hava kurumasını bekleyebilirsiniz.

Su ile Yıkanabilir Reçineler: İpuçları ve Püf Noktaları

 

Su ile yıkanabilir reçinelerle baskı yapmayı düşünüyor musunuz? Bu birkaç şeye dikkat ettiğinizden emin olun:

Unutmayın, Önce Güvenlik!

Reçine su ile yıkanabilir olsa bile, uygun güvenlik ekipmanı giymenin hala çok önemli olduğunu unutmayın. Eldivenler bir zorunluluktur ve eğer reçinelerle uzun süreli çalışıyorsanız, bir solunum cihazı almayı düşünün. Reçineye çıplak ellerinizle asla dokunmayın ve temas halinde bol su ile hemen yıkayın.

Sorumlu Atık Yönetimi

Basılı modellerinizi su ile temizledikten ve duruladıktan sonra, suyu hemen lavaboya atmayın. Artık su, kürleşmemiş reçine parçacıkları içerecek ve çevre için zararlı olacaktır.

Lütfen sorumlu sanatçılar ve yaratıcılar olun ve muhtemelen toksik materyallerin atılması hakkında yerel yönetim yönergelerinizi takip edin.

Belirli kurallar yoksa, artık suyunuzu birkaç gün boyunca güneş ışığına maruz bırakabilirsiniz, böylece reçine parçacıkları sudan ayrılır ve tamamen kürleşir. Ardından reçine parçacıklarını süzün ve genel çöp olarak atın. Suyunuz berrak görünüyor ve herhangi bir reçine parçacığı içermiyorsa, onu lavaboya dökebilir veya sadece güneşte bırakabilir ve tamamen buharlaşmasını bekleyebilirsiniz.

Artık su ile yıkanabilir reçineler hakkında doğru bilgiye sahip olduğunuza göre, sağlığınızı ve çevreyi riske atmadan sorumlu bir 3D baskı meraklısı olabilirsiniz.

Not: Su ile yıkanabilir reçineler 3D baskı için daha çevreci bir çözüm değildir.

RELATED ARTICLES