Revopoint Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Revopoint Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Yazılım Genel Tanıtım



Revo Calibration, Revopoint ekibi tarafından piyasaya sürülen el tipi ve taşınabilir 3D tarayıcılar için bir kalibrasyon yazılımıdır. Tarayıcı fabrikadan çıktıktan ve uzun vadede kullanıma açıldıktan sonra, kullanıcılar tarama sırasında yüksek kaliteli ve doğru bir 3D model elde edilebilmesini sağlamak için tarayıcıyı yeniden kalibre etmek için bu yazılımı kullanabilirler.

Kameranın neden yeniden kalibre edilmesi gerekiyor?


Tarayıcı fabrikadan çıkmadan önce doğru bir şekilde kalibre edilmiştir. Ancak uzun bir kullanım süresinden sonra veya çevresel değişiklikler, dış kuvvetler veya çarpışmalar nedeniyle kamera lensinin konumu ve açısı hafifçe deforme olur ve bu da ekipmandaki orijinal fabrika parametrelerinin artık kameranın mevcut durumu için geçerli olmamasına neden olur. Bu sırada, tarama ve 3B yeniden yapılandırma sonuçları, oluşturulan modelin (nokta bulutu) üst üste binmesi, kademeli katman ve kafesli modelin yüzeyinde kıvrım olarak ortaya çıkan doğruluk sapmasına sahip olabilir. Bu noktada, kameranın mevcut donanım durumuna göre kameranın dahili parametrelerini yeniden kalibre etmek (kalibre etmek) ve sıfırlamak gerekir.

Yazılım İndirmeleri


Revo Kalibrasyonu Revopoint web sitesinde mevcuttur:

https://www.revopoint3d.com/download/pop-2/

 

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra kurulum paketini çalıştırın ve Varsayılan Ayarlara göre kurun.

Kullanıcı Arayüzü Tanıtımı


Bu bölümde temel olarak Revo Kalibrasyon yazılımının kullanıcı arayüzü tanıtılmaktadır.

Ana Sayfa

1. Kamera Kalibrasyonu (düğme) : Tarayıcının kalibrasyon işlemi sürecine girmek için tıklayın

2. Doğruluk Testi (düğme): Tarayıcının mevcut doğruluk testi sürecine girmek için tıklayın

3. Merkezi pencere alanı: Ürünle ilgili görüntü diyagramı;

4. Hakkında (düğme): Geçerli yazılımın sürüm numarasını, seri numarasını ve tarayıcıya bağlı cihazın ürün yazılımı sürüm bilgilerini vb. görüntüleyin.

5. Kamerayı bağla (düğme): Bilgisayara bağlı tüm tarayıcı cihazlarını görüntülemek için tıklayın ve bağlantı için kalibre edilecek cihazı seçin. Geçerli bağlantı durumu düğmenin altında gösterilecektir. Cihaz başarıyla bağlanırsa, cihazın seri numarası görüntülenecektir. Aksi takdirde, "Lütfen Cihazı Bağlayın" mesajı görüntülenecektir.

Kalibrasyon Süreci Arayüzü

1. Kalibrasyon süreci ilerleme/aşama şeması: Tarayıcının kalibrasyon süreci şu şekilde olacaktır birden fazla aşamaya bölünmüştür; her aşamanın kalibrasyon panosu için farklı gereksinimleri olacaktır yerleştirme ve çekim (lütfen her adımdan önce eğitim videosuna dikkat edin). Son adım kalibrasyon hesaplama sonuçlarının parametre yazma işlemidir.

2. Mevcut aşamadaki çekim gereksinimleri: Mevcut aşamadaki çekim gereksinimlerini belirtin, kamera ile kalibrasyon panosu arasındaki çekim mesafesi de dahil olmak üzere kamera ve kalibrasyon panosunun göreceli konumu ve duruşu;

3. Kamera çekim önizleme penceresi: Mevcut kamera çekiminin gerçek zamanlı ekran önizleme içeriği, kalibrasyon sürecinde kullanıcıya çekim içeriğini, mesafeyi ve kameranın kalibrasyon panosuna göre paralel duruşunu vb. ayarlamasını hatırlatmak için göz alıcı metin, tel çerçeve animasyonu kullanacaktır;

4. Ana arayüze dön (düğme) : Mevcut kalibrasyon işleminden çıkmak ve yazılımın ana arayüzüne dönmek için tıklayın;

5. Hakkında (düğme) : Geçerli yazılımın sürüm numarasını, seri numarasını ve tarayıcıya bağlı cihazın ürün yazılımı sürüm bilgilerini vb. görüntüleyin.

6. Video eğitimi (düğme): Geçerli kalibrasyon adımının eğitim videosuna geçmek için tıklayın, kalibrasyon tahtasının nasıl yerleştirileceğini, çekim ve kalibrasyonun nasıl yapılacağını öğrenin; Kalibrasyon çekiminin gerçek zamanlı önizleme içeriğine geri dönmek için tekrar tıklayın.

7. Çekim ilerlemesi: Mevcut kalibrasyon çekim ilerlemesini, yani kalibrasyon fotoğraflarının "etkin sayısı/toplam sayısı "nı görüntüler; Başlangıçtaki ilerleme 0/23'tür. İlerleme 23/23 gösterdiğinde, tüm kalibrasyon çekimleri tamamlanmıştır ve bir sonraki adım kalibrasyon sonuçlarının hesaplanması olacaktır.

Doğruluk Testi Arayüzü

1. Doğruluk testi için çekim gereksinimlerinin şeması: Kamera ile kalibrasyon panosu arasındaki çekim mesafesi ve kamera ile kalibrasyon panosunun göreceli konumu ve duruşu dahil olmak üzere çekim gereksinimlerini belirtin;

2. Çekim önizleme penceresi: Mevcut kameranın çekim önizleme içeriğini görüntüleyin. Test sürecinde, kullanıcılara çekim içeriğini, mesafeyi ve kameranın kalibrasyon panosuna göre paralel duruşunu vb. gerçek zamanlı olarak ayarlamalarını hatırlatmak için göz alıcı metin, tel kafes animasyonu ve daha fazlasını kullanmak.

3. Ana arayüze dön (düğme) : Mevcut kalibrasyon işleminden çıkmak ve yazılımın ana arayüzüne dönmek için tıklayın;

4. Hakkında (düğme) : Geçerli yazılımın sürüm numarasını, seri numarasını ve tarayıcıya bağlı cihazın ürün yazılımı sürüm bilgilerini vb. görüntüleyin.

5. Video eğitimi (düğme) : Mevcut doğruluk testinin eğitim videosuna geçmek için tıklayın, kalibrasyon kartının nasıl yerleştirileceğini, çekim ve kalibrasyonun nasıl yapılacağını öğrenin; Kalibrasyon çekiminin gerçek zamanlı önizleme içeriğine geri dönmek için tekrar tıklayın

6. Çekim ilerlemesi: Mevcut kalibrasyon çekim ilerlemesini, yani kalibrasyon fotoğraflarının "etkin sayısı/toplam sayısı "nı görüntüler; Başlangıçtaki ilerleme 0/1'dir. İlerleme 1/1'i gösterdiğinde, tüm kalibrasyon çekimleri tamamlanmıştır. Bir sonraki adım doğruluk testi sonuçlarının hesaplanması olacaktır.

Donanım Bağlantısı

Parça listesi: Bilgisayar (Windows veya Mac), POP 2 3D tarayıcı, USB kablosu, Tripod, Kalibrasyon kartı

Bağlantı Adımları
1) POP 2'yi tripoda sabitleyin;
2) POP 2 3D tarayıcıyı ve bilgisayarı USB veri kablosuyla bağlayın ve tarayıcı ucundaki vidaları sıkın;

Kameranın Kalibrasyonu ve Doğruluk Testi


"Revo Kalibrasyon" yazılımını çalıştırın --> Başarılı bağlantıyı onaylamak için tarayıcıyı bağlayın --> Tıklayın
İlgili işlem arayüzüne girmek için "Kamera Kalibrasyonu" veya "Doğruluk Testi" -->
Kalibrasyon kartının arayüzdeki adımlar tarafından istendiği şekilde çekilmesi --> Yazılım otomatik olarak
Kalibrasyon veya Test sonuçlarını hesaplar ve kullanıcıdan --> Kalibrasyon parametrelerini yazmasını veya çıkmak için bitirmesini ister.

Kamera Kalibrasyonu


1. Yazılım ana arayüz penceresini görüntülemek için Revo Calibration'ı çalıştırın.

2. Önce tarayıcıyı bilgisayarınıza bağlayın (USB üzerinden). Cihaz başlatılmaya hazır olduktan sonra, "Bağlan
Kamera" düğmesine basın, açılan penceredeki listeden tarayıcı cihazını seçin ve
ardından "Bağlan" düğmesine tıklayın.

3. Cihazın başarıyla bağlandığını kontrol edin.
Not: Cihaz başarıyla bağlandıktan sonra, cihazın seri numarası sağ alt köşede görüntülenecektir.

 

4. Kalibrasyon sürecine girmek için ana arayüzdeki "Kamera Kalibrasyonu" düğmesine tıklayın.

(Varsayılan olarak, yazılım her kalibrasyon adımından önce otomatik olarak bir eğitim videosu açarak size kalibrasyon kartının yerleşimini ve mevcut adım için çekim standartlarını hatırlatır. Eğer yeniyseniz, videonun tamamını izlemeniz ve çalıştırma talimatlarını takip etmeniz önerilir).

Kalibrasyon işlemi başladıktan sonra, arayüz ekranı aşağıdaki gibidir

5. Gerçek zamanlı kamera ön izleme penceresine ve arayüzün sağındaki dinamik istemlere göre, mobil tarayıcıyı tutun ve çekim için kalibrasyon panosuyla hizalayın. Tarayıcının kamerası tarafından yakalanan içerik (kalibrasyon panosu) spesifikasyon gereksinimlerini karşıladığında, yazılım fotoğraf çekme işlemini otomatik olarak tamamlayacaktır.

Kalibrasyon Çekim Teknikleri:

①Öncelikle, tarayıcı kalibrasyon panosuyla hizalanır, çekim konumunu ve mesafesini ayarlayın, böylece kalibrasyon panosunun ortasındaki birkaç "büyük nokta" alanı kameranın çekim önizleme resminde tamamen görünebilir.


②El tipi tarayıcının çekim mesafesini, konumunu ve açısını hafifçe ayarlayın, böylece kalibrasyon panosunun "büyük noktasını" hizalayın ve önizleme penceresinde işaretli kırmızı tel çerçeve alanında görünmesini sağlayın. Dairesel kafesin "yönü" işaretli gölgeli noktanın "yönü" ile tutarlıdır ve kırmızı tel çerçeve alanını doldurmaya ancak aşmamaya çalışır.


③Arayüzün gereksinimlerini karşılamak için tarayıcının konumunu ve çekim açısını ince ayarlayın (kırmızı tel çerçeve ve yatay çizgi yeşildir), 1 ~ 2 saniye sabit tutun ve sistem otomatik olarak kalibre edip fotoğraf çekecektir..

Yukarıdaki tarayıcı çekim işleminde, önizleme penceresi, el tipi tarayıcınızın çekim duruşunu nasıl ayarlayacağınızı söyleyen ilgili dinamik yardımcı istemi gösterecektir:

 Lütfen BID DOTS'u hedefleyin -- Kalibrasyon panosunun fotoğrafını çekin ve önizleme penceresinde "büyük daire DOTS "un görünmesini sağlayın;


 Daha yakına git -- Lütfen kalibrasyon panosuna yaklaşın;


 Daha uzağa git -- Lütfen kalibrasyon panosundan uzak durun;


 Yatay -- Tarayıcı kamerasının ön paneli ile kalibrasyon panosu arasında nispeten "paralel" bir çekim duruşu sağlamak için tarayıcı koluna (tripod) ince ayar yapın veya çekim açısını ayarlayın;


 Sabit tutun -- Çekim mesafesi ve duruşu standarda ulaştı, otomatik fotoğraf çekimini tamamlamak için sabit tutun;

6. Etkili ve yeterli kalibrasyon fotoğrafları elde etmek için tarayıcının kalibrasyon gereksinimlerine göre yukarıdaki adımları tekrarlayın. Her kalibrasyon fotoğrafı grubu çekildikten sonra, bir sonraki video grubu varsayılan olarak otomatik olarak açılacak ve bir sonraki fotoğraf grubu çekilecektir.
(Farklı tarayıcı türlerinin kalibrasyon gereksinimleri aynı değildir, genellikle kalibrasyon panosunun birden fazla fotoğraf grubunu çekmeniz gerekir. Kalibrasyon panosunun her grubunun yerleşimi ve çekim konumu farklıdır.
Ancak, bu yazılımdaki kalibrasyon fotoğraflarının çekim becerileri ve yöntemleri aynıdır ve referans için Adım 5'e odaklanın.
Çekim becerilerinde ustalaştığınız sürece, yazılım istemlerini izleyin, kalibrasyon panosunu yerleştirin ve tüm çekimleri tamamlayın).

7. Geçerli kalibrasyon fotoğraflarının ilerleme çubuğu kalibrasyon fotoğraflarının sayısının çekildiğini gösterdiğinde (örneğin, 23/23), kalibrasyon fotoğraflarının çekilmesi tamamlanmış olur ve yazılım otomatik olarak kalibrasyon parametrelerini hesaplamaya başlar.

8. Kalibrasyon sonucu uygunsa, en son hesaplanan kalibrasyon parametresini tarayıcının kamerasına yazmak için "Parametre Yaz "ı seçebilirsiniz;

9. (Kalibrasyon sonucu uygun değilse, daha sonra yeniden kalibre etmeniz gerekebilir)

10. Parametreler yazılır, tarayıcının kamerası başarıyla kalibre edilir ve işlem sona erer.

Doğruluk Testi
1. Revo Calibration'ı çalıştırın ve tarayıcının kamerasını başarıyla bağlayın. (Yukarıdaki "Kamera Kalibrasyonu" bölümünün 1-3. adımlarına bakın);
2. Test sürecine girmek için ana sayfadaki "Doğruluk Testi" düğmesine tıklayın.

3. Gerektiği gibi "Doğruluk Testi" video eğitimini görüntülemeyi seçebilir ve ardından algılamayı başlatabilirsiniz. Spesifikasyonun gerekliliklerine göre, kalibrasyon panosunun en az bir fotoğrafını çekin ve ardından kameranın kalibrasyon parametrelerinin nitelikli olup olmadığını kontrol etmek için kullanın. (Kalibrasyon panosu fotoğraflarının çekim becerileri "Kamera kalibrasyonu" ile aynıdır, yukarıdaki "Kamera Kalibrasyonu" adım 5'e bakın)

4. Fotoğraf çekildikten sonra, yazılım kameranın kalibrasyon parametrelerini otomatik olarak hesaplayacak ve test edecek, mevcut kameranın kalibrasyon parametrelerinin uygun olup olmadığını soracak ve referans değeri verecektir.

5. Kamera kalibrasyon parametrelerinin "niteliksiz" olduğu uyarısı alırsanız, bu, tarayıcı kameranızın yeniden kalibre edilmesi gerektiği anlamına gelir, aksi takdirde tarama deneyiminiz ve model kaliteniz etkilenecektir.
6. Yeniden kalibrasyon için "Kamera Kalibrasyonu" işlemine gidin.

Diğer Fonksiyon Ayarları


Kamera Ayarları


Revo Calibration ayrıca tarayıcılar için kalibrasyon parametresinin diğer işlevlerini de sağlar. Yazılım olduğunda tarayıcıya başarıyla bağlandığında, sol altta "Kamera Ayarları" düğmesi görüntülenecektir. yazılımın ana arayüzünün bir parçasıdır.

"Kamera Ayarları "na tıklayın, aşağıdaki işlevleri sağlayan işlev penceresi açılacaktır:
 Parametreleri dışa aktar: Kullanıcı tanımlı bir depolama konumu seçin ve mevcut kameranın yerleşik kalibrasyon parametrelerini yedekleyin.
Gerekirse yazmayı geri yüklemek için bağlı tarayıcıyı bu konuma yazın.
 Parametreleri yaz: Daha önce yedeklenmiş olan kalibrasyon parametreleri klasörünü seçin ("Parametreleri Dışa Aktar" fonksiyonu) ve dışa aktarılan kalibrasyon parametrelerini tarayıcıya geri yazın.
 Orijinaline geri yükle: Tarayıcı Revo Calibration'a ilk kez başarıyla bağlandığında, yazılım otomatik olarak tarayıcıda yerleşik olarak bulunan orijinal kalibrasyon parametrelerini yedekler. Bu özellik, kullanıcıların yedek orijinal parametreleri yazmasına olanak tanır. sonraki sorunlarda kalibrasyon parametrelerini tarayıcıya geri yükleyin.

 

Yukarıda okuduğunuz makale, size ilgi çekici gelebilir. Bu nedenle, "3D TARAMA İÇİN PÜF NOKTALARI: BAŞARILI TARAMALAR İÇİN İPUÇLARI" başlıklı makalemizi okumaya ne dersiniz?

RELATED ARTICLES