REVO SCAN NASIL KULLANILIR?

REVO SCAN NASIL KULLANILIR?

Revo Studio, Revopoint ekibi tarafından geliştirilen bir son işleme uygulamasıdır. Bu uygulama, Revo Scan tarafından oluşturulan bireysel 3D modelleri düzenlemenize ve birden fazla 3D modeli birleştirerek yeni bir 3D model oluşturmanıza olanak tanır. Bu kullanım kılavuzunda, uygulama hakkındaki detayları ve içindeki parametreleri nasıl ayarlayacağınızı tanıtacağız.

Sistem Gereksinimleri Windows İşletim Sistemi: Win 8/Win 10/Win 11 Bellek (RAM): En az 4 GB

Windows 7 desteklenmemektedir.

Mac İşlemci Türü: Intel x86/x64 işlemcili Mac: Mac OS 10.15 ve sonrası Apple M1 işlemcili Mac:

MacOS 11.0 ve sonrası

Programı ilk açtığınızda doğru bir bağlantı yaptığınız taktirde sizleri böyle bir ekran karşılayacak.

Üst menüyü inceleyecek olursak bizi FİLE, DİSPLAY, ACCECCORİES- HELP kısımları karşılayacak. File (dosya) kısmından yeni proje açabilir, Open a Project ile daha önce kaydettiğiniz bir projenizi ekrana getirebilir, save seçeneği ile dosyanızı kaydedebilir, import komutu ile içeri dosya aktarabilir Preferences (tercihler) kısımında program dilini ve dosya kayıt konumunu değiştirebilir ve Quit Revo Scan komutu ile programdan çıkış yapabilirsiniz.

Display kısmında ise taramanızı ne şekilde görmek istediğinizi seçebilirsiniz. Default position varsayalan görüntü biçimidir. Dilerseniz perspektif- ortogonal görüntüyü seçebilir ya da taramanızı kutu-daire içerisinde görebilirsiniz. Son olarak ters noktaları hangi şekilde görmek istediğinizi (renkli yada şeffaf) show reverse point kısmından seçebilirsiniz.

Aksesuarlar kısmında ise iki bölüm ile karşılaşacaksınız. Dual-axis Turntable ile çift eksen döner tabla ya da handheld stabilizer ile el sabitleyici gibi ayarlamaları gerçekleştirebilirsiniz

 Bu menüdeki son komut olan Help kısmından canlı desteğe bağlanabilir foruma ulaşabilir program hakkında bilgi edinebilirsiniz.

New Scan diyerek önizleme penceresinde tablanın ve tarayıcının konumunu ayarladıktan sonra tarama ayarları (scan settings) kısmından doğruluk (Accuracy), izleme modu (traching mode) ve tarayacağınız obje tipini seçip renkli tarama istiyorsanız Color Scanning kısmını aktifleştirip start diyerek taramayı başlatabilirsiniz.

Şimdi tarama sonrasında taramanızı düzenleyebileceğiniz ve son haline getirebileceğiniz komutları inceleyelim.

Adından da anlaşılacağı üzere One-click Edit kısmında tek dokunuşla taramanızı otomatik düzenleyebilirsiniz. Ancak son haline gelmeden önce diğer komutların bir çoğunu da kullanmanız gerekmektedir.

 

Fusion

 Bu, tarama sırasında topladığınız nokta bulutu verilerinin işlenmesidir ve verileri derinlik kameralarından gelen verileri birleştirerek daha iyi görünen bir modele dönüştürmek için yapılır.

Ayrıştırma

Ayrıştırma aracını kullanarak ayrı ağ bölgeleriyle ilgileneceğiz. Ayrıştırma aracı, ana modelin bir parçası olmayan izole ağ bölgelerini otomatik olarak bulur ve kaldırmayı kolaylaştırır. Ayrıştırma oranını ayarlamak, bir bölgenin izole olarak kabul edilmesi için ağdaki köşelerin yüzdesini belirler.

 Overlap Detection

Overlap Detection ile çakışan yerleri istediğiniz mesafede birbirinden ayırabilir taramanızın görüntüsünü daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.

 

Smooth

Smooth seçeneği ile taramanızdaki pürüzlü noktaları düzgünleştirebilirsiniz. Ne miktarda düzgünlük istediğinizi taramanıza göre ayarlayabilirsiniz. Pürüzsüzleştirmeye ihtiyacınız olup olmadığı, uygulamanıza ve taradığınız nesneye bağlıdır. Örneğin, taradığınız nesnenin yüzeyi pürüzlü ise, modeli pürüzsüzleştirmek modeli bozabilir. Ancak nesneniz yüksek derecede pürüzsüz yüzeylere sahipse, tarama sırasında elde edilen herhangi bir bozulmayı gidermek isteyebilirsiniz. Ayrıca, 3D baskı yapıyorsanız, 3D yazıcılar genellikle pürüzlü yüzeyleri yeniden üretemediği için yüzeyleri pürüzsüzleştirmek daha güvenli bir seçenektir.

Simplify

Simplify komutu ile taramanızı sadeleştirebilir taramadaki nokta sayısını azaltabilirsiniz.

Fill Holes

Fill holes kısmında ise "algıla" düğmesine tıkladığınızda, Revo Scan taramanızdaki delikleri belirler ve doldurmanız gereken yerleri işaretler. Algılama sonrasında doldurmak istediğiniz noktalara tıklayabilirsiniz. Eğer düz veya kavisli yüzeylerde delikleriniz varsa, doldurma yöntemi olarak ya kavisli yüzeyleri ya da düzlem seçeneğini seçmeniz gerekebilir.

Merge 

Merge komutunu kullanabilmeniz için birden fazla tarama datasına ihtiyacınız olacaktır. Bu taramaları ortak noktalarını işaretleyerek birleştirebilir yeni bir tarama elde edebilirsiniz.

  

Son olarak sağ köşede bulunan bu simgelerin ne anlama geldiğini inceleyelim.

 En baştaki ok işaretiyle taramanızı seçip hareket ettirebilirsiniz. Altındaki 3 şekil ile taramanızdaki bir bölgeyi ihtiyaç duyduğunuz farklı şekillerde seçebilir silebilir üzerinde oynama yapabilirsiniz. 

Taramanızda hata olduğunu düşünüyorsanız çöp kutusu simgesiyle silebilir onun altındaki ileri ve geri tuşlarıyla taramanızı bir önceki ve ya bir sonrakihaline getirebilirsiniz.

  

İşte bu kadar! Biraz alıştırma biraz deneme ile siz de kolayca tarama yapabilir ve yine aynı program üzerinden taramalarınızı düzenleyebilirsiniz.

Yukarıda okuduğunuz makale, size ilgi çekici gelebilir. Bu nedenle, "JMSTUDİO NASIL KULLANILIR?" başlıklı makalemizi okumaya ne dersiniz?

RELATED ARTICLES